Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

De Dom
Hendrik Droststraat 54
8121 BJ OLST

Openingstijden

Ma: Gesloten
Di: 9:00 - 18:00 uur
Wo: 9:00 - 18:00 uur
Do: 9:00 - 18:00 uur
Vr: 9:00 - 18:00 uur
Za: 9:00 - 17.00 uur
Zo: Gesloten

de Dom úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

De diverse smaken van Merlot

De diverse smaken van Merlot

merlot.jpgDe keuze voor een wijn is sterk afhankelijk van een aantal factoren, zoals het seizoen, de geur, de kleur, uw gemoedstoestand en de smaak. U kiest een wijn welke op dat moment alles net dát beetje extra kan geven. Het is daarom belangrijk dat u wegwijs bent in de wondere wijnwereld en weet waar u op moet letten voor de keuze van de perfecte wijn. Een belangrijke keuzefactor is de druivensoort. Deze is zeer bepalend voor de kleur, de geur en de smaak. Echter zijn wijnen veel complexer en bepaalt niet alleen de druivensoort de smaak. De ene Merlot is de andere niet. Hoe dit komt en hoe u toch de juiste keuze kunt maken, leggen we uit in deze serie van artikelen.

De Merlot

merlotdruiven.jpgDe naam Merlot komt van het Franse woord Merle wat Merel betekent. Het is de meest aangeplante druif in de Bordeauxstreek. Een zeer klassieke en veelzijdige druif die al sinds de 17e eeuw de basis is van zowel volle en stevige wijnen, als zachte en zwoele wijnen. Merlot-wijnen hebben een zeer toegankelijke smaak vanwege het aangename tanninegehalte. De druif heeft niet zo’n dikke schil en een relatief hoog suikergehalte. Dit zorgt voor zachte en frisse wijnen met aroma’s van rood fruit en pruimen en hints van chocolade en vanille. De aromatische complexiteit en de volle smaak maken het een gemakkelijke wijn om van te genieten en zeer geschikt voor de rode wijndrinker. Hierdoor is Merlot wereldwijd een enorm populaire druif.

Invloed van de bodem

Merlot is geen kieskeurige druivensoort wat betreft de bodem. De druif kan goed tegen een bodem waar weinig water is, kan een lange periode zonder vocht en is goed bestand tegen blootstelling aan de zon. Dit is vaak het geval bij zand- en kiezelbodems die voorkomen in de Bordeauxstreek. Deze bodem zorgt voor zachtere wijnen met minder kleur, zurigheid en tannine. Op een kleibodem groeit een Merlot ook heel goed en zorgt over het algemeen voor wat krachtige, volle wijnen. Vanwege deze kwaliteiten is Merlot met succes verspreid over heel de wereld.

Invloed van het klimaat

Merlot is een druivensoort die zich goed kan aanpassen aan het klimaat en is daarom een druif die over de gehele wereld wordt aangeplant. Het klimaat is van invloed op de kleur en de smaak van de druif en uiteindelijk van de geproduceerde wijn. Over het algemeen is de Merlot druif helderrood van kleur met de fris-fruitige tot zelfs pittige smaak van rode bessen, frambozen en bramen met hints van chocolade en vanille. In warmere gebieden of landen, zoals Australië en Chili, kleurt de druif naar robijnrood en heeft een zeer fruitige kersensmaak. De wijnen uit deze streek zijn romiger en exotischer en minder zuur dan wijnen uit de koelere gebieden.

Invloed van de plukdatum

druiven.jpgDe Merlot bloeit al vroeg in het voorjaar en is dan blootgesteld aan de gevaren van nachtvorst. Vanwege de vroege bloei en omdat Merlot niet goed tegen regen kan, wordt de druif ook heel vroeg geoogst. Het is zelfs de druif die als één van de eerste van alle blauwe druivensoorten wordt geoogst. Ondanks de vroege oogst is de smaak van de tannine vrij zacht en de zuurgraad van de wijn matig tot gemiddeld. Bij een vroege oogst ontstaan wijnen met lichte en kruidige tonen van frambozen en rode bessen. Bij een vrij late oogst ontstaan wijnen die zwaarder en zoeter zijn met tonen van kersen en pruimen.

Invloed van het vat

Merlot rijpt bijna altijd op eikenhouten vaten waardoor een zachte en soepele smaak ontstaat. Ook zorgt de rijping op het vat ervoor dat de wijn langer houdbaar is. Door houtrijping zijn rokerige houttonen waar te nemen. Merlot die in stalen tanks is gerijpt, smaakt frisser dan na rijping in eikenhouten vaten. Er zijn dan tonen van vanille, rook en zoete kruiden zoals kruidnagel en kaneel waar te nemen. Merlot die niet op het vat is gerijpt kan het beste binnen 4 jaar gedronken worden.

Invloed van de wijnmaker

Het verbouwen van druiven voor de productie van wijn en de productie zelf, is echt een kwestie van vakmanschap. De wijnmaker probeert ieder jaar weer met vallen en opstaan de perfecte druif in zijn wijngaard te verbouwen en de hoogste kwaliteit te behalen. Doordat de Merlot-druif vrij groot is, met dikke, volle trossen, en erg productief is, bestaat de kans op overproductie met dunne en lichte wijnen als gevolg. Het is daarom van belang dat de wijnmaker goed let op overproductie. De uitspraak: “Hoe meer, hoe beter” is niet van toepassing bij Merlot.

Invloed van het rijpen op fles

merlotfles.jpgMerlot brengt een zekere zachtheid in de wijn. Merlot-wijnen verouderen snel en zijn hierdoor eerder op dronk en kunnen lang bewaard worden. Op de fles verkleurt de wijn van kersenrood naar warm bruinrood. Niet alleen de kleur verandert in de loop van de tijd, de smaak gaat van intens fruitig met aroma’s van vijgen, bramen, rode bessen en een vleugje chocolade, naar meer aardse smaken met hints van truffel.




Invloed van het blenden

Omdat Merlot niet zo veel tannine bevat wordt hij gebruikt om tanninerijke wijnen te verzachten. De belangrijkste mengpartner van Merlot is Cabernet Sauvignon. De beroemdste blend uit de Bordeaux-streek is dan ook de blend van Merlot met Cabernet Sauvignon. Beide druiven zijn erg fruitig, echter zorgt de Merlot-druif voor de verfijning van de blend. Maar ook andere wijnen die rijk zijn aan zuren en tannines gaan prima samen met Merlot, zoals Grenache- en Syrah-druiven. Hierdoor ontstaan weer hele andere mooie wijnen met ieder zijn eigen unieke smaak.

Invloed van wijn-spijs combinatie

Merlot wijnen zijn uitstekend geschikt om te combineren met een bepaald gerecht of snack. Er is echter wel een verschil tussen Merlot uit de koelere gebieden en Merlot uit de warmere gebieden. Hier dient u rekening mee te houden bij de keuze voor een bepaalde combinatie. Merlot uit de koelere gebieden zijn het meest geschikt om te serveren bij biefstuk, pasta’s en kipgerechten. Merlot uit de warmere gebieden past juist beter bij geroosterd vlees, zoals een hamburger van de BBQ. Deze romigere en fruitigere Merlot is ook een goede combinatie met een kaasplankje.

Serveertip: Van rode wijn en dus ook van Merlot wordt vaak gezegd dat hij het best te drinken is op kamertemperatuur. Echter een Merlot kunt u het beste serveren bij een temperatuur van 16 tot 18 graden.

youhadme.jpg

De lekkerste Merlot (of blend mét Merlot) geselecteerd

Vinum Côtes de Gascogne Rouge

Comtesse Thibier Merlot

Phebus Reservado Merlot Mendoza

Château Roc de Boissac La Millerie 2014